onsdag 7 april 2010

BILDMANIPULATION

Hade det administra ansvaret för St Eriks Cupen i Ishockey och fotboll mellan 1983-1995 på Expressen. Varje år tog vi fram drygt 20.000 diplom till alla knattar och ungdomar. Jan Düsing vår eminente fotograf hade ständigt uppdraget att ta en bild till dessa diplom.Vi hittade en bild som var typisk för ungdomsfotboll. Alla var där bollen var, men bilden hade ett stort störningsmomenat. En pappa stod och störde själva händelsen....Det ordnar jag, sa Pressens Bilds chef, Rolf Broman, kom igen om en halvtimma.....och si...den störande figuren var borta, och det blev en mycket bättre bild. Just då rasade debatten om manipulerade bilder som värst, och jag ville inte bidraga med en diplombild till ungdomar i St Eriks Cupen som skulle kunna ge mera bränsle på brasan, så jag avstod, och hittad en ny bild, men inte så bra. Om jag kommer ihåg rätt var det en krigsbild som orsakade debatten. Något skräp i bildens framkant hade tagits bort, och då uppstod debatten. Kan man lita på bilden ??. Har sparat bilderna , och här kommer dom. Bilderna är från september 1991. I det här fallet anser jag att det är helt OK att "rensa" bilden, men var ska man dra gränsen ? Fotograf : Cornelia Nordström, still going strong på Expressen.2 kommentarer:

Stig Hökengren sa...

Kul att diskutera bilder. Visserligen är förädrar mycket o ibland för mycket engagerade i sina barns spel men visst blir bilden mycket bättre rensad. Pappan på bild är ju fööör dominerande. Själv skulle jag heller inte ha något emot att plocka bort "pelaren" till vänster o bladen för att göra bilden än renare.
Bild två är ju manipulerad o förbättrad med ökad kontrast o det gör ju bilden intensivare. Den lyser mer!

Bengt Jansson sa...

Helt rätt Höken, man skulle kunna rensa mer på bilden, men eftersom vi inte skull använde den så stoppade vi med att ta bort guben.
Det var mer en demonstration HUR man kunde göra !