söndag 20 september 2009

UDDA PLATSER, ÖRNNÄSTET, BERCHTESGADEN


Berchtesgade ligger strax söder om Salzburg

Kelsteinhaus, Hitlers Örnnäste

Massor med snö i Juni 1991. En del hurtbullar vandrade upp till toppen.


En fantastisk utsikt i 360 grader.

Königssee skymtar nere i dalgången.

Uppe i snön ligger Örnnästet. Vi besökte Örnnästet i Juni 1991.

Örnnästet, beläget högst upp på en alptopp i det bayerska Berchtesgaden, var ursprungligen Adolf Hitlers testuga. Idag är det en restaurang med tillhörande museum och en fantastisk utsikt i 360 grader. Hitler fick Örnnästet i 50-årspresent av sitt parti. Ironiskt nog var han där endast ett fåtal gånger, Hitlers älskarinna, Eva Braun, använde Örnnästet flitigt och spenderade sina somrar här.
Det är en svindlande väg upp till parkeringsplatsen längs en slingrig smal väg. Från P-platsen går man rakt in i berget där en hiss helt i mässing tar oss upp 124 meter till själva huset, Kelsteinhaus. När vi besökte Örnnästet 1991, vad det nästan omöjligt att få någon av lokallbefolkningen att visa oss vägen dit. I dag har Örnnästen över 100.000 besökare varje år. Läs mer http://www.dn.se/nyheter/varlden/nazinaste-blir-turistparadis-1.564370
När Örnnästet byggdes fanns tre vägar upp till huset, men efter att allt var klart sprängde man bort två av dem för att göra det ointagligt. Det krävdes ca 4000 arbetare att uppföra skrytbygget, vilka främst hämtades från Italien och Ungern, Tysklands två allierade.
Mest känt är Örnnästet från filmen med samma namn från 1969.
Actionfilm av Brian G Hutton med Richard Burton och Clint Eastwood. Över 1 miljon biobesökare i Sverige 1969.
Inga kommentarer: